Shopping Cart

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές οπτικών προϊόντων άνω των 50 €

Καλέστε μας, Τηλέφωνο: 210 7019994

Περιήγηση

Θέλετε να μιλήσουμε;

210 7019994

Social

Μυωπία, Όλα όσα πρέπει να ξέρεις: τι είναι, από τι προκαλείται, είδη και θεραπεία

Τι ακριβώς είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας (αρχ. μύωψ) αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και μισοκλείνει τα μάτια για να το καταφέρει καλύτερα — αυτό φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης μύωψ [<μύω (=κλείνω ελαφρώς τα μάτια) + ὢψ (=βλέμμα, όψη)]. (Πηγή:Wikipedia)

Πού οφείλεται; Ποιες οι βασικές αιτίες της μυωπίας;

Η μυωπία είναι μια είναι συχνή διαθλαστική ανωμαλία, αναφέρεται και ως γεωμετρική ανωμαλία του ματιού, ίσως η συνηθέστερη στον κόσμο, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του βολβού εκάστου οφθαλμού. Ο τελευταίος (βολβός) είναι πιο επιμηκυμένος από το σφαιροειδές κανονικό σχήμα. Οι ακτίνες του φωτός (το “είδωλο” που σχηματίζεται) δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Αυτό συμβαίνει, διότι η απόσταση μεταξύ του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς είναι μεγαλύτερη της φυσιολογικής. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά και με ευκρίνεια τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, ενώ αντιθέτως δεν έχει κανένα πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται πλησίον του. Είναι το ακριβώς αντίθετο από την υπερμετρωπία.

Ποια τα είδη της μυωπίας;

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν μυωπία είναι πάρα πολλοί και ολοένα αυξάνονται (αναγνωρίζονται εύκολα, αν παρατηρήσετε, αρκετοί μισοκλείνουν τα μάτια για να δουν καθαρότερα), ενώ διακρίνονται σε μύωπες οι οποίοι πάσχουν από απλή ή παθολογική μυωπία.
 1. Η απλή μυωπία μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία, συνήθως ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια και είναι είτε κληρονομική είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ).
 2. Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα. Η μυωπία διορθώνεται με τη χρησιμοποίηση αποκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής (διαφόρων τύπων: σκληρών, μαλακών, ημερήσιων, μηνιαίων, κλπ), με ορθοκερατολογία, δηλαδή φακούς που επιπεδώνουν το κεντρικό τμήμα του κερατοειδή και αντισταθμίζουν το μυωπικό σφάλμα (μέχρι περίπου 4 με 4.50D) ή και εγχείρηση με τη χρήση ακτίνων λέιζερ PRK για όσους έχουν ήπια ή μέτρια μυωπία και LASIK για όσους έχουν μεγάλη μυωπία.

Συμπτώματα της μυωπίας, αναγνωρίστε πιθανές συμπεριφορές

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε εάν το παιδί σας ή εσείς έχετε μυωπία, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμπεριφορές.

Π.χ. Εάν το παιδάκι σας:

 • στην προσπάθειά του να δει μακρύτερα, εστιάζει με μισόκλειστα μάτια και συχνά γέρνει εμπρός
 • διαμαρτύρεται πως δεν βλέπει και ζητάει να καθίσει πιο κοντά στην τηλεόραση ή στο πρώτο θρανίο στην τάξη
 • αδυνατεί να εντοπίσει ή να περιγράψει αναλυτικά μακρινά αντικείμενα
 • συνηθίζει να ανοιγοκλείνει υπερβολικά τα μάτια, ή
 • τρίβει με τα χεράκια του τα μάτια και ταυτόχρονα παρατηρείτε ότι δείχνουν ερεθισμένα

τότε πιθανότατα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο/α ειδικό/ή, γιατρό ή οπτικό και εν συνεχεία να ακολουθήσει οφθαλμολογική εξέταση, διότι όλα τα ανωτέρω συμπτώματα αποτελούν κοινά γνωρίσματα της μυωπίας.

Πώς μετριέται η μυωπία;

  Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες και διακρίνεται σε:
  • ήπια μυωπία, μέχρι τρεις διοπτρίες
  • μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες,
  • μεγάλη, από έξι διοπτρίες και πάνω. Όσοι έχουν μεγάλη μυωπία, είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως φευγαλέες σκιές (σαν «μυγάκια»).

  Μυωπία τέλος - Τρόποι για να βελτιώσετε την όρασή σας

  Η μυωπία διορθώνεται, βελτιώνοντας την όρασή σας, με τη χρησιμοποίηση αποκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής (διαφόρων τύπων: σκληρών, μαλακών, ημερήσιων, μηνιαίων, κλπ), με ορθοκερατολογία, δηλαδή φακούς που επιπεδώνουν το κεντρικό τμήμα του κερατοειδή και αντισταθμίζουν το μυωπικό σφάλμα (μέχρι περίπου 4 με 4.50D) ή και εγχείρηση με τη χρήση ακτίνων λέιζερ PRK για όσους έχουν ήπια ή μέτρια μυωπία και LASIK για όσους έχουν μεγάλη μυωπία.

  Με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορέσετε να δείτε καθαρότερα και να αναγνωρίσετε όλα τα απομακρυσμένα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση, το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι θα μπορείτε να διακρίνετε ευκολότερα τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Free Shipping

  Δωρεάν, Χωρίς Έξοδα Αποστολής για προϊόντα άνω των €50

  30 Χρόνια Εμπειρίας

  30 χρόνια εμπειρία στον τομέα της οπτικής

  Βρείτε μας Παντού

  Online 24/7, με συνεχείς προσφορές στη σελίδα μας στο Facebook

  100% Secure Checkout

  Με την ασφάλεια της Eurobank